2011. május 17., kedd

www.topvezetes.hu

Visszacsatolás helyett előremutató javaslat

A visszacsatolás régóta szerepel a hatékony vezetők eszköztárában. A szervezeti célok elérésének folyamatában az alkalmazottaknak szükségük van visszajelzésre. Tudniuk kell, hogy teljesítményük azonos szinten van a vezetői elvárással. Tudniuk kell, hogy miben voltak jók és miben kell változniuk. Hagyományosan ezt az információ fentről lefele kommunikálták. Hasonló módon a vezetőknek is szükségük van visszacsatolásra munkatársaiktól. Fontos hatékony benyomásokat megosztani folyamatokról és vezetői hatékonyságról. A 360-os felmérésben népszerű ez a megközelítés.
De van egy alapvető probléma minden fajta visszacsatolással: a múltra összpontosít nem pedig a jövő lehetőségeire, amelyek még megtörténhetnek. Így a visszacsatolás inkább korlátozó és statikus, mint dinamikus és kiterjesztő eszköz.
Az elmúlt években több mint 10000 személyt figyeltem meg, amint részvevői voltak egy lenyűgöző kísérletnek. Ebben a gyakorlatban minden résztvevő két szerepet kellett betöltsön. Az egyik szerepben arra kérték őket, hogy előremutató javaslatokat adjanak valakinek, amivel a leginkább segíthetik előrelépését. A második szerepben arra kérték őket, hogy fogadjanak el egy ilyen javaslatot és vonják le a számukra leghasznosabb tanulságokat. Ez a gyakorlat maximum 10-15 perces volt, átlagban minden résztvevő 6-7 párbeszédben szerepelt. Arra kérték a résztvevőket, hogy
-          Emeljenek ki egyetlen viselkedést, amiben változást szeretnének elérni. Ezen a területen végbemenő változás jelentős pozitív előrelépést kell hozzon.
-          Írja le ezt a viselkedést a véletlenszerűen kiválasztott partnerének. Személyes párbeszédekről van szó. Egyszerűen kifejezve, mint pl. „Jobb hallgató szeretnék lenni”.
-          Kérj két előremutató javaslatot, amely segít elérni a pozitív változást a választott viselkedésben. A résztvevők nem adhatnak visszacsatolást, csak javaslatot tehetnek.
-          Hallgasd meg figyelmesen a javaslatokat, jegyzetelj. A meghallgató nem kommentálhatja a javaslatokat. Nem kritizálhatja, sőt pozitív értékítéletet sem alkothat, mint „ez jó ötlet”.
-          Köszönd meg a partnered javaslatait.
-          Váltsatok szerepet, kérdezd meg, ő milyen területen változna.
-          Kínálj fel két javaslatot, mely segít neki a változásban.
-          Amikor megköszönte, mond „szívesen”.
-          Fordult egy másik személyhez és a folyamat megismétlődhet.
Amikor vége a gyakorlatnak, megkérem a résztvevőket, hogy fejezzék ki egy szóban, milyen reakciót váltott ki bennük a gyakorlat. Megkérem, hogy folytassák a mondatot: „Számomra ez a gyakorlat…” A válaszok majdnem minden esetben pozitívak voltak, mint „szuper”, „feltöltött”, „zseniális”, „segített”. Leginkább a „vicces” jelzőt használták.
Melyik az a szó, amit legutoljára gondolunk, amikor valaki visszacsatolást ad nekünk? „Vicces?”
11 ok, amiért érdemes inkább előremutató javaslatot tenni
Megkérdeztem a résztvevőket, hogy miért gondolták „viccesnek” és „segítségnek” ahelyett, hogy „fájdalmasnak”, „kényelmetlennek”, vagy „zavarba ejtőnek” fogadták volna. Válaszaikban nagyszerű magyarázatot találtam arra, hogy miért előnyösebb fejlesztő eszköz az előremutató javaslat, mint a visszacsatolás.


További részletek:
www.topvezetes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése